atelje336

25 Nov, 2009

"VW" NA TRONU!!!

Generalna — Autor atelje336 @ 20:48

Prema posljednjim izvještajima njemački auto div, kada je riječ o broju proizvedenih jedinica, upravo je izrastao u najvećeg svjetskog proizvođača, pretekavši tako Toyotu, koja je na vrhu bila tek dvije godine.

Naime, posljednji izvještaji kazuju kako je Volkswagen Grupa u prvih devet mjeseci ove godine proizvela 4,4 miliona vozila, dok se Toyota u istom periodu zaustavila na 4 miliona jedinica. Ford slijedi na trećem mjestu sa 3,7, dok je nekad vodeći General Motors sada četvrti s 3,6 miliona proizvedenih vozila.

Tako je titula najvećeg svjetskog proizvođača otišla u ruke VW-a, koji je ciljao na prvo mjesto, ali preuzimanju titule se nadao tek 2018. Razlog ovakvoj "nagloj" smjeni na vrhu dijelom svakako leži u krizi koja je teško pogodila Toyotu, dok istovremeno evropsko tržište u posljednjim mjesecima konstantno bilježi rast, posebno zbog državnih poticaja industriji.

Za sada VW ne namjerava komentarisati trenutnu situaciju, ali potvrđuje kako su podaci o proizvodnji tačni.

Nemački "Folksvagen" (VW) je, zajedno sa kompanijom "Porše", tokom prvih devet meseci ove godine proizveo 4,4 miliona putničkih i lakih privrednih vozila.

To pokazuje, ukazuju analitičari, da je svetska privredna i finansijska kriza i u automobilskoj industriji značajno "promešala karte".

Američki "Dženeral Motors" (GM), koji je dugo godina bio na prvom mestu rang liste najvećih svetskih proizvođača, sada je sa 3,6 miliona proizvedenih vozila od januara do septembra 2009, pao na četvrto mesto, dok je,kao što sam već rekao, na trećem mestu "Ford", koji je u istom periodu proizveo 3,7 miliona automobila.

Novi svetski lider je, zahvaljujući svojoj ponudi malih automobila, uspeo najviše da profitira od zamene vozila po principu "staro za novo", koji su vlade mnogih zemalja organizovale kako bi pomogle oporavak te industrijske grane.

"Folksvagen" sada čak gradi novu fabriku u SAD, gde želi da proizvodi novi, jeftini "pasat" koji bi trebalo da mu pomogne da dobije udeo na važnom američkom tržištu.

"Špigel" navodi da je "Tojota", koja je zahvaljujući svojoj visokoj profitabilnosti, dugo godina bila uzor za celu branšu, u petak saopštila da u ovoj godini računa sa gubicima koji se mere milijardama dolara.

Dve nemačke automobilske kompanije, "Folksvagen" i "Porše", su u avgustu postigle dogovor o spajanju do 2011. godine. Cilj VW-a je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u "Poršeovim" poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.

I ja mu ostajem vjeran, do daljnjeg... Smile

Komentari

 1. VW Transporter najjača mašina!! :)))

  Autor srbinuzice — 25 Nov 2009, 21:27

 2. Mirdzoslave, ne stavljaju se ovoliki clanci u 5 do 12 :) Sta ti mislis kad ja ovo ovoliko da procitam ;)

  Autor jelena09 — 25 Nov 2009, 21:38

 3. Sedmi komentar! Potvri moj link, hvala.

  Autor Aco — 26 Nov 2009, 20:26

 4. batice klikni tamo u manjku sam sa komentarima

  Autor aleksandar — 26 Nov 2009, 23:18


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.co.yu