atelje336

"VW" NA TRONU!!!

Generalna — Autor atelje336 @ 20:48

Prema posljednjim izvještajima njemački auto div, kada je riječ o broju proizvedenih jedinica, upravo je izrastao u najvećeg svjetskog proizvođača, pretekavši tako Toyotu, koja je na vrhu bila tek dvije godine.

Naime, posljednji izvještaji kazuju kako je Volkswagen Grupa u prvih devet mjeseci ove godine proizvela 4,4 miliona vozila, dok se Toyota u istom periodu zaustavila na 4 miliona jedinica. Ford slijedi na trećem mjestu sa 3,7, dok je nekad vodeći General Motors sada četvrti s 3,6 miliona proizvedenih vozila.

Tako je titula najvećeg svjetskog proizvođača otišla u ruke VW-a, koji je ciljao na prvo mjesto, ali preuzimanju titule se nadao tek 2018. Razlog ovakvoj "nagloj" smjeni na vrhu dijelom svakako leži u krizi koja je teško pogodila Toyotu, dok istovremeno evropsko tržište u posljednjim mjesecima konstantno bilježi rast, posebno zbog državnih poticaja industriji.

Za sada VW ne namjerava komentarisati trenutnu situaciju, ali potvrđuje kako su podaci o proizvodnji tačni.

Nemački "Folksvagen" (VW) je, zajedno sa kompanijom "Porše", tokom prvih devet meseci ove godine proizveo 4,4 miliona putničkih i lakih privrednih vozila.

To pokazuje, ukazuju analitičari, da je svetska privredna i finansijska kriza i u automobilskoj industriji značajno "promešala karte".

Američki "Dženeral Motors" (GM), koji je dugo godina bio na prvom mestu rang liste najvećih svetskih proizvođača, sada je sa 3,6 miliona proizvedenih vozila od januara do septembra 2009, pao na četvrto mesto, dok je,kao što sam već rekao, na trećem mestu "Ford", koji je u istom periodu proizveo 3,7 miliona automobila.

Novi svetski lider je, zahvaljujući svojoj ponudi malih automobila, uspeo najviše da profitira od zamene vozila po principu "staro za novo", koji su vlade mnogih zemalja organizovale kako bi pomogle oporavak te industrijske grane.

"Folksvagen" sada čak gradi novu fabriku u SAD, gde želi da proizvodi novi, jeftini "pasat" koji bi trebalo da mu pomogne da dobije udeo na važnom američkom tržištu.

"Špigel" navodi da je "Tojota", koja je zahvaljujući svojoj visokoj profitabilnosti, dugo godina bila uzor za celu branšu, u petak saopštila da u ovoj godini računa sa gubicima koji se mere milijardama dolara.

Dve nemačke automobilske kompanije, "Folksvagen" i "Porše", su u avgustu postigle dogovor o spajanju do 2011. godine. Cilj VW-a je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u "Poršeovim" poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.

I ja mu ostajem vjeran, do daljnjeg... Smile

POMAŽE B(L)OG BRAĆO I SESTRE!!! :-)

Generalna — Autor atelje336 @ 16:03

Blog ti pomog'o...

Pomozi blože...

Blog s tobom...

Blože sačuvaj...

Ako blog da...

Daće blog...

Poblogu brate...

Ooo blože, blože...

Ne daj blože nikome ovako ludu glavu...Cool

LaughingLaughingLaughing

B(L)OŽE, OPROSTI MI ZBOG OVIH GLUPOSTI!!! Frown


Još malo zanimljivosti...

Generalna — Autor atelje336 @ 00:25

- Najveća ledena pahulja nađena je u Kanzasu, u SAD. Bila je široka 19 cm i teška kao lubenica.

- Dijamant i grafit olovke napravljeni su od iste materije. To su dva oblika elementa ugljenika. Različiti su zato što su atomi ugljenika unutar njih drugačije raspoređeni.

- Dijamant je najtvrđa poznata stvar na svijetu. Toliko je tvrd da može rasijeći čak i staklo. 

- Najjača mašina za gašenje požara je vatrogasno vozilo Oškoš, koje se koristi za požare na avionima. Za samo tri minuta može isprskati dovoljno pjene da prekrije fudbalski teren.

-  Na vrhu Mont Everest, gdje je niži vazdušni pritisak, voda ključa na samo 70 °C. Što je niži pritisak, niža je tačka ključanja vode.


SKALA JAČINE ZVUKA

Generalna — Autor atelje336 @ 00:24

140-190 dB - Lansiranje rakete;

130 dB - Zvuci jači od 130 dB izazivaju bol;

120 dB - Polijetanje mlaznog aviona;

100 dB - Udar groma;

80 dB - Buka koju pravi voz;

70 dB - Vikanje;

30 dB - Kucanje sata;

30 dB - Šaputanje;

1-10 dB - Padanje lišća;

0 dB - NAJNIŽI zvuk koji možete čuti.

 

I na kraju jedna zanimljivost. 

Najglasnija životinja na svijetu je PLAVI KIT. Može proizvesti zvuk jačine do 188 dB, koji se može primijetiti na razdaljini do 850km. Bučan MALIŠA... Laughing

 

 

 


Powered by blog.co.yu